Vart används biogas

Vad är egentligen biogas och vad gör de för nytta? Det är två frågor vi på Biogasregionen ofta får. Vi skall i detta inlägg försöka bena ut några vanliga frågor om biogas. Biogas förklaras ofta som ett förnybart bränsle med många användningsområden. Och visst finns de massvis med användningsområden.

De vanligaste är att biogas används som bränsle. De kan bland annat vara bränsle till bilar, bussar, traktorer, lastbilar och till och med stora båtar. Dessa fordon som oftast drivs på bensin eller diesel men som går över till Biogas sparar på vår miljö oerhört mycket. År 2017 rullar det ca 100 000 gasdrivna bilar i Sverige. År 2013 var antalet bara 37300. Men varför ökar det inte mer? Jo, dem är för dyra i drift och inköp. En biogas bil kostar alltid mer pengar än bensindrivna bilar. De flesta väljer fortfarande bil efter ekonomi och inte miljö.

Biogas används också i kraftverk som tillverkar el och värme. Man eldar biogasen och får värme. Av denna värme tillverkar man el och sparar en viss värme till fjärrvärme ut till hushållen.biogas

Få fler att köra biogasbil

Att få fler människor att köra biogasbil är en stor utmaning. 90% av personerna som går in i en bilbutik vill ha den billigaste eller mest ekonomiskt fördelaktiga bilen. Miljön kommer tyvärr oftast sekundärt. Alltså måste det bli ekonomiskt försvarbart att köra en biogasbil. De finns några olika sätt staten kan stödja biogasbilar för att få ett mer klimatsmart samhälle. Man skulle kunna låta folk låna 2000 direkt man köper bilen och låna ut 2000 kr varje månad i två år. Om bilen inte säljs inom 3 år stryks skulden. De skulle bli en kostnad på 48 000 kr för staten vilket är försvarbart.

Vi är öppna hur staten väljer att finansiera detta. Ett sätt hade varit att höja skatten på bensin och dieselbilar.